Toon info
Diego Joosten

© Diego Joosten

Expo Acht academiestudenten stellen tentoon 1989

‘Acht academiestudenten stellen tentoon’ Groepstentoonstellingen - Project KASK Patershol - Gent - 1989 8 academiestudenten stellen tentoon te...

Meer werken

‘Acht academiestudenten stellen tentoon’
Groepstentoonstellingen – Project KASK

Patershol – Gent – 1989

8 academiestudenten stellen tentoon te Gent – 1989
Vorm, Ritme en Kleur

Bijna van bij het begin, heeft Diego werken gemaakt, op heel groot formaat, waarin twee zeer sterke elementen geconfronteerd worden: het vlak en de figuur. Zij staan tegenover elkaar als twee rivalen, die niet alleen als ‘element’ op het doek zelf aanwezig zijn, maar als héél sterk in uiteenlopende kleuren, vaak complementair, geschilderd zijn.
Alhoewel men de schriftuur in bepaalde delen van zijn vroegere werk terugvond, heeft deze tegenwoordig een grotere plaats ingenomen, waardoor het schilderij een chaotischere indruk wekt.
De menselijke gestalte is verdwenen en ook de vlakken: ze zijn als het ware uiteen gespat. De schriftuur heeft de vormen blijkbaar vernietigd. Het ritme en de geste van het aanbrengen van de kleur staan bijna centraal in het werk, Dit ritme wordt nog geaccentueerd door cijfers van de ‘Gulden Snede’, cijfers die in sommige werken, op een nonchalante manier opgetekend worden. Ze komen opdagen vanuit de chaotische bewegingen die op dergelijke manier de beweging nog meer beklemtoond.
In recenter werk, is de drager (doek of papier) ook meer open gelaten en fungeert als een soort contrapunt.

Jean Bilquin April 1989